Едно яйце на ден може да направи чудеса със здравето ви

Едно яйце на ден може да направи чудеса със здравето ви
Източник: Thinkstock/Guliver

Популярната американска поговорка гласи, че "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", но май ще се наложи да заменим ябълката с яйце.

Ново мащабно изследване на китайски учени си е поставило за цел да намери връзките между консумирането на яйца и профилактиката на болести на сърдечната система. Включени били около половин милион души на възраст между 30 и 79 г., съобщава Business Insider.

13% от участниците заявили, че ядат яйца всеки ден, а 9 на сто - че никога не го правят или поне много рядко. 84 000 души имали проблеми със сърцето, а 5103-ма били претърпели удар или инфаркт.

Най-старото вино в света се намира в България

Знаете ли, че най-старото вино в света се съхранява в България, а не както се твърдеше досега - в Грузия? Винени к...

Резултатите на проучването показват, че хората, консумиращи яйца ежедневно, са застрашени в много по-малка степен от болести на сърдечната система. Рискът бил с 18% по-нисък. За хората, които хапвали по пет яйца на седмица, пък било установено, че рискът от исхемична болест на сърцето е с 12 на сто по-малък.

В миналото яйцата бяха отричани от поддръжниците на здравословното хранене заради холестерола. Но скорошни проучвания доказаха, че те всъщност помагат за вдигането на "добрия" вид холестерол, който е важен компонент от клетките и дори помага на кръвта да се отърве от "лошия" вид. 

Градовете в света с най-скъпа и най-евтина бира

Когато пътуват в чужда страна, хората най-често се интересуват от цените на нощувките, транспорта и развлеченията. ...

Яйцата също така са богати на протеини, витамини и биоактивни съставки като фосфолипиди. Едно яйце съдържа и 35% от необходимата дневна доза на холин (витамин В4), който помага за предотвратяването на болестта Алцхаймер. 

Поради всички тези ползи учените твърдят, че яйцата трябва да станат незаменима част от диетата на всеки, който иска да се храни здравословно.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.