Ето какви ще са тенденциите при дисплеите през тази година


Ето какви ще са тенденциите при дисплеите през тази година
Снимка: Pixabay

3109

Дебатът около това кои дисплеи са по-добри - AMOLED или LCD, се води от дълго време сред феновете на смартфоните. Като че ли везните натежават в полза на AMOLED технологията, която направи големи крачки в подобряването на качеството на дисплея.

Именно на двойно извития AMOLED дисплей се дължи успеха на Samsung Galaxy Edge, но появата на гъвкав LCD дисплей и други подобрения в тази технология биха могли да означават, че битката не е приключила.

Доставките на AMOLED дисплеи през 2017 г. бележат ръст

2016 г. беше важна година в битката между AMOLED и LCD, тъй като цената на AMOLED панелите падна под тази на еквивалентните LCD панели за първи път. Едно от основните предимства на LCD пред OLED дисплеите беше именно по-евтиното им производство, но след тези промени в ценообразуването, производителите ще започнат да показват интерес към най-рентабилната технология за дисплеи. Това ще се отрази на доставките през 2017г.

Според доклад от Тайван, през 2017 г. се очаква огромен скок в производството на гъвкави AMOLED дисплеи и 200% печалба. През настоящата година ще бъдат произведени 150 милиона гъвкави AMOLED панели, в сравнение с 50 милиона през миналата година.

В момента Samsung е най-големият производител на гъвкави AMOLED панели, но компанията Foxconn, собственик на Sharp обмисля да инвестира около 864 000 000 долара в производството на OLED панели. От друга страна, Samsung и LG също възнамеряват да инвестират 1,75 милиарда долара в производството на гъвкави OLED панели. С това темпо интересът към OLED може скоро да изпревари този към LCD от страна на производителите на смартфони.

Да посрещнем гъвкавите LCD дисплеи

Quantum Dot технологията е отговорна за подобряването на яркостта и цветовете, произведени от LCD дисплеите, но на нея се гледа и като на ключова за постигане на HDR при LCD панелите. Освен това през миналата година Samsung взеха решение да заложат на Quantum Dot панелите в своите продукти и те да се превърнат в заместител на OLED дисплеите в нейното портфолио, тъй като те гарантират съчетание между високо качество и ниска цена. Интересът към LCD дисплеите от големите производители и възможностите, които те предлагат станаха причина навярно и за разработването на гъвкав LCD дисплей.

В края на месец януари Japan Display представи 5,5-инчов 1080p LCD панел, който може да се огъне точно като OLED панелите на Samsung и LG. Този панел със сигурност е подходящ за изграждане на конкурентни LCD базирани смартфони, които могат да се похвалят с извити ръбове, като тези на Samsung Galaxy S7 Edge. Използването на LCD технологията гарантира ниска консумация на енергия, което ще допринесе за по-дългия живот на батерията на смартфоните, които го използват.

Традиционно LCD дисплеите са направени от стъкло, което не позволява те да бъдат гъвкави или да се извиват около краищата на смартфоните. От Japan Display обаче са използвали специален пластмасов субстрат, който е разположен върху течния кристален слой.

Japan Display планира да започне производството на своите Full Active Flex дисплеи през 2018г.

Забравете 4K, време е за HDR

Производителите са се насочили към HDR дисплеите, които обещават по-ярки цветове и по-висок контраст.

HDR дисплеите изискват поддръжка на висока яркост и контраст, за да се изведат допълнителните цветове и динамичния обхват в снимките и видеото. OLED вече е доста подходящ за това, както и Quantum Dot LCD технологията.

Една от най-важните характеристики, обявени в Qualcomm Snapdragon 835 SoC, е поддръжката за 10-битов цвят, в сравнение с 8-битов формат в текущата версия на процесора. Това значително увеличава наличните стъпки за червено, зелено и синьо между черно и бяло, и резултатът е 1.07 милиарда различни възможни нюанси на цвят, в сравнение с 16,78 милиона в 8-битов цвят.

Пригответе се за виртуалната реалност

VR технологията изисква дисплеите да имат максимална резолюция, бързи темпове на опресняване, както и ниска латентност. Зрителният ъгъл също е важен показател, влияещ пряко върху реалистичността на виртуалното преживяване. Но дисплеите от следващо поколение може също така да се съсредоточат върху подобряване на изображенията чрез HDR, подобряване на цветовата гама, както и нови под-пиксел оформления.

В последните месеци на миналата година Sharp и Japan Display представиха LCD панели с висока резолюция за виртуална реалност панели. Очевидно виртуалната реалност също ще има влияние върху развитието на дисплеите.

Източник: digital.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички