Facebook е платила 5 млн. долара на 900 експерти по сигурността


Facebook е платила 5 млн. долара на 900 експерти по сигурността
Снимка: iStock

2661

С повече от 1 млрд. потребители, които използват Facebook всеки ден, социалната мрежа е на мушката на много хакери. В сигурността ѝ има уязвими места, които тя сама трудно може да открие. Затова преди пет години стартира програма, чрез която награждава всеки, открил бъг в системата ѝ. Оказва се, че за този период Facebook е платила 5 млн. долара на повече от 900 анализатори по сигурността, намерили проблем, пише VentureBeat.

„Ръководенето на такава програма за цели пет години не е лесно. Но всъщност много от хората, които днес са в официалния ни екип по сигурността, бяха открити именно чрез нея“, споделя Джоуи Тайсън, инженер във Facebook.

Компанията не разкрива колко бъга са установени през тези пет години, но пък публикува данни за първата половина на 2016. За шестте месеца тя е получила 9000 сигнала, а със сумата от 611 741 долара са били наградени 149 души от Индия, САЩ и Мексико.

Тайсън твърди, че Facebook ще подобрява програмата в бъдеще, обръщайки внимание на причините хората да я харесват толкова много. Сред промените ще бъде въвеждането на конкретни обяснения защо за откриването на даден бъг се полага точно определената сума, как се изчислява и т.н.

Най-много пари на откривателите на слаби места Facebook е платила през 2014 г. - 3 млн. долара. Награди се дават и за бъгове в други услуги на компанията, сред които приложението WhatsApp.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички