Facebook и Google отнесоха глоба за политическа агитация

Facebook и Google отнесоха глоба за политическа агитация
Източник: Getty Images/Guliver

Американските технологични гиганти Facebook и Google са се съгласили да платят общо 455 хиляди долара за урегулиране на претенциите на щата Вашингтон, засягащи събирането на информация за политическа агитация в интернет. Това се казва в изявление на главния прокурор на щата Боб Фъргюсън, предаде БГНЕС.

От него става ясно, че Google ще плати 217 хиляди долара, а Facebook - 238 хиляди долара. Главният прокурор на щата уточни, че през юни срещу компаниите са заведени дела. Те са обвинени в нарушаване на щатските закони, които предвиждат събиране, запазване и публикуване на информация за тези, които поръчват политическа реклама на интернет ресурсите. Google и Facebook не са правили това най-малкото от 2013 г.

"Дали сте вестник в малко градче или голяма корпорация, законите на Вашингтон за разкриване на информацията за политическа реклама се разпространяват върху всички“, подчертава Фъргюсън.

В неговото изявление се цитиран данни, според които през последното десетилетие в щата Вашингтон кандидатите за изборите на различни нива са публикували агитационни материали, за които са платили на Google 1,5 милиона долара, а на Facebook - 5,1 милиона долара. Компаниите не са могли да предоставят изчерпваща информация за това от кого са дошли парите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.