Facebook премахна стотици профили и страници от Русия и Иран

Facebook премахна стотици профили и страници от Русия и Иран
Източник: Getty Images/Guliver

Социалната мрежа Facebook обяви, че е спряла дезинформационни кампании във връзка с Иран и Русия. Това предава AFP, цитирана от "Фокус".

Премахнати са повече от 650 страници, групи и профили, идентифицирани като "мрежи от профили, подвеждащи хората за това, което правят", според изпълнителния директор Марк Зукърбърг. Мерките са част от битката срещу фалшивите новини.

Докато разследването продължава и американските власти са уведомени, съдържанието на някои от страниците е проследено обратно до Иран, а други са свързани с групи, свързани преди това с руски разузнавателни операции, съобщи социалната мрежа.

"Ние вярваме, че са част от две групи кампании", каза Зукърбърг.

Акаунтите, някои от които във приложението Instagram, са били представени като независими новини или групи от гражданското общество, но всъщност са работели в координирани усилиq.

Съдържанието, публикувано от профилите, е насочено към потребителите на Facebook във Великобритания, Латинска Америка, Близкия изток и САЩ, според ръководителя на политиката за киберсигурност на компанията Натаниел Глейхър.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.