Газ ще тръгне по ТАНАП към Европа до 1 юли

Газ ще тръгне по ТАНАП към Европа до 1 юли
Източник: iStock/Guliver

Вносът на газ в Турция чрез Трансанадолския проект за природен газ (ТАНАП) постепенно ще се увеличи с 1,25 млрд. куб. метра, изпратени между 30 юни 2018 г. и 28 февруари 2019 г. до 4 млрд. куб. метра до края на тази година, според Салтук Дюзьол, генерален директор на ТАНАП.

Той обясни, че вносът на газ чрез този „ключов проект, допринасящ за енергийната сигурност на Турция“, ще се увеличава постепенно и Турция ще получи 2 милиарда кубически метра газ до края на юни 2019 г. и 4 милиарда кубически метра газ до края на годината, съобщава Хюриет Дейли, предаде БГНЕС.

Дюзьол добави, че по проекта продължават да работят 190 служители, като изчислените инвестиционни разходи при стартиране на проекта са 11,77 млрд. долара, но са паднали до 7 млрд. долара, което представлява 41% икономия.

Годишният капацитет на ТАНАП е 16 милиарда кубически метра, но проектният му капацитет е почти два пъти по-голям - 31 милиарда кубически метра годишно, заяви Дюзьол.

Европейската фаза на проекта ще започне газови тестове на 15 април, каза той. "Ако всичко върви както трябва, ще бъдем готови да изпратим природен газ за Европа до 1 юли. Въпреки това, Трансадриатическият газопровод (ТАП) може да не е готов да получи газ по това време."

ТАНАП е най-дългата част от Южния газов коридор, който ще се свърже с Европа чрез Трансадриатическия газопровод (TAП). TAP ще транспортира 10 милиарда кубически метра газ годишно в Югоизточна Европа. ТАП, европейската част на коридора, понастоящем е в процес на изграждане, а завършването се очаква до 2020 г.

"Отвъд плановете да бъде просто коридор, ще бъде предприета важна стъпка, за да стане Турция енергиен център", каза Дюзьол.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.