HP съди Oracle

HP съди Oracle
Източник: Getty Images

Компанията Hewlett Packard Enterprise съди Oracle за 3 млрд. долара, съобщава сп. PC World.

Искът на HP срещу Oracle е заради нарушен договор за поддръжка на сървърите с процесори Itanium, които компанията предлага.

Oracle прекрати поддръжката на хардуер с процесори Itanium за своите софтуерни продукти и услуги преди повече от пет години. Според HP двете компании са имали договор това да не се случва. Делото започна още през 2011 г., като тогава Oracle обяви, че части от сделката са били "корпоративно ръкостискане" и не са имали дългосрочно задължение.

HP изчислява, че заради решението на Oracle, компанията е загубила 1.7 млрд. долара в продажби досега и прогнозира още 1.3 млрд. долара пропуснати продажби. Според компанията Oracle не е изпълнила "ясно и просто обещание да работи заедно с HP в интерес на клиентите и на двете компании".

Спорът между двете компании приключи с решаване в полза на HP. Сега журито трябва да реши каква да е стойността на обезщетението, което Oracle трябва да изплати. Oracle е категорично против идеята, че трябва да плаща каквото и да е, като смята, че спирането на поддръжката за даден продукт или услуга е естествен процес, когато се появи нова по-добра технология, която измества старата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 27

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.