Хората стават възрастни чак на 30 години, твърдят учени

Хората стават възрастни чак на 30 години, твърдят учени
Източник: iStock/Guliver

В България, както и в доста други страни по света, пълнолетие се навършва на 18 години. Но можем ли да кажем, че след това човек вече е възрастен?

Според британски изследователи на мозъчната дейност хората в действителност стават възрастни чак през 30-те си години. Всъщност за всеки отделен човек е различно, но със сигурност не се случва още на 18 г., когато в мозъка текат определени промени.

"Абсурдно е да се дефинира точно кога преминаваме от детство към зряла възраст. Тази трансформация отнема около три десетилетия. Предполагам, че за здравната, правната и образователната система просто е по-лесно да имат такова определение", коментира проф. Питър Джоунс от Университета Кеймбридж пред BBC.

Когато си на 18 г., можеш да гласуваш, да си купуваш алкохол, да имаш ипотека и полицията те третира като възрастен. Въпреки това, проф. Джоунс казва, че трябва да се прави разлика между обвиняем на 19 и на над 30 г. 

"Системата започва да се адаптира към това, че няма детство и веднага след него зряла възраст. Хората трябва да извървят определен път, по определена траектория, за да станат възрастни", казва той.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.