Икономиката на Германия се е изкачила до 5-годишен връх през 2016


Икономиката на Германия се е изкачила до 5-годишен връх през 2016
Снимка: Getty Images / Guliver

2374

Германската икономика е нараснала с 1,9% през 2016, като това е най-големият ѝ растеж за последните пет години. Причините се коренят най-вече в солидния трудов пазар и ускоряващи се правителствени разходи, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на страната на инфлационно-коригирана база нарасна с 1,9% през миналата година спрямо 2015-а, когато беше отбелязан икономически растеж от 1,7 на сто. Това е най-доброто представяне на германската икономика от 2011 година насам, като днешните данни надвишават както очакванията на финансовите пазари, така и правителствените прогнози за растеж от 1,8 на сто. По този показател Германия вероятно ще се окаже една от най-добре представящите се икономики от индустриалните развитите държави, известни като Г-7.

Водещата европейска икономика продължава да се възползва от нарастващото частно потребление и от увеличените държавни разходи във връзка с мигрантската вълна, заляла страната, компенсирайки по-слабия принос към растеж на търговията, която страда от мудното търсене (потребление), идващо от основните германски търговски партньори и от развиващите се пазари. Германският износ се повиши през миналата година с 2,5%, но в същото време вносът нарасна с 3,4 на сто.

Според Destatis правителствените разходи са нараснали през 2016 година с цели 4,2% спрямо година по-рано, като немската статистика добави, че е отчетен солиден растеж и при разходите на домакинствата и на инвестициите в строителството.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички