Икономист: Намаляването на цените в Гърция е бонус преди лятото

Икономист: Намаляването на цените в Гърция е бонус преди лятото
Източник: iStock/Guliver

Седмица преди изборите в Гърция намалиха данъка „добавена стойност”. Дали това е популизъм или предизборен трик? И дали гръцката икономика може да понесе това? Тези въпроси коментира икономистът Плутархос Маридакис пред Нова телевизия.

„Една седмица преди изборите да успеем да се вдигнем на крака – това е малко странно. Не бих го нарекъл трик. По-скоро някакъв бонус преди лятото. Да се вдигне самочувствието и да се вдигне малко рейтингът на СИРИЗА, които очевидно това работят”, каза той.

Според него Гърция не може да си позволи намаляване на ДДС, поне не в дългосрочен план. Марикадис уточни, че тези мерки ще бъдат активни до октомври. Нито кредиторите, нито икономиката на южната ни съседка не биха могли да си позволят най-важният данък да остане с такива размери, каквито бяха въведени вчера. Особено когато наближи зимния сезон.

По думите на икономиста, гръцкият премиер Алексис Ципрас еднолично е решил да намали ДДС-то за граждани, а кредиторите били скептични към тези мерки.

„В крайна сметка това, което трябва да се види, е резултатът. Тъй като ние не генерираме пари, не печатаме пари, означава, че те от някъде излизат. Което съответства на следващите мерки, които трябва да вземем, а именно – от някъде да ги спестим”, коментира Плутархос Маридакис.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.