Италия пак отказа да промени бюджета си, назрява сериозен конфликт с ЕС

Италия пак отказа да промени бюджета си, назрява сериозен конфликт с ЕС
Източник: Getty Images / Guliver

Италианското правителство заяви, че ЕС трябва да покаже гъвкавост по отношение на големите разходи в бюджета му, с оглед на това, че страната трябва да се справи с поредица от природни бедствия, като наводненията и срутването на моста в Генуа.

Според копие от писмо, изпратено в Брюксел, настоявайки, че няма да има промени в бюджета, правителството заяви, че ЕС трябва да покаже "гъвкавост с оглед на изключителните събития ... (и) извънредни разходи".

Около 30 души загинаха в бури и наводнения в Италия в началото на месеца, главно на североизток. 43 души пък бяха убити, когато десетилетния мост в пристанищния град Генуа се срина през август - бедствие, което шокира и разгневи страната и принуди властите да изготвят план за поддръжка на пътната мрежа.

Министърът на икономиката Джовани Триа заяви в Брюксел, че през следващите три години коригирането на щетите ще струва на правителството около 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

По-рано правителството се противопостави на Европейската комисия, която отхвърли бюджета миналия месец и заяви, че няма да се откаже от плановете си за големи разходи, насочени придвижването на икономиката от застоя, в който се намира.

"Бюджетът няма да се промени, нито в баланса, нито в прогнозата за растежа. Убедени сме, че това е бюджетът, необходим на страната да продължи нататък", заяви вицепремиерът на Италия Ди Майо, лидер на Движение 5 звезди.

Д5З и неговият коалиционен партньор, крайнодясната Лига настояват, че бюджетът ще спомогне за рестартирането на растежа в третата по големина икономика на еврозоната и ще намали държавния дълг и дефицита.

Комисията поиска от Италия до вторник да направи промени в плановете за 2019 г. и предупреди, че несъответствието може да задейства "процедурата при прекомерен дефицит" - сложен процес, който може да доведе до глоби и вероятно да предизвика силна и неблагоприятна реакция на пазара.

Италия възнамерява да реализира публичен дефицит от 2,4% от брутния вътрешен продукт през 2019 г. - три пъти по-голям от целта на централния ляв предшественик на правителството.

Брюксел прогнозира, че дефицитът на Италия ще достигне 2,9% от БВП през 2019 г. и 3,1% през 2020 г. - нарушавайки ограничението от 3,0% на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.