Как да инсталирате две операционни системи на един компютър

Как да инсталирате две операционни системи на един компютър
Източник: Pixabay

Ако до момента не сте знаели, че можете да инсталирате две операционни системи на един компютър, то имаме новина за вас - това не само е възможно, а и става доста лесно. Разбира се, операционните системи трябва да бъдат съвместими с вашия хардуер и ще трябва да имате платени лицензи за всяка версия.

Преди да започнете да инсталирате желаните операционни системи трябва да защитите вашата система чрез създаване на резервно копие на данните си, съветват от digital.bg.

Стъпка 1

След като приключите със създаването на резервно копие нa данните си, трябва да създадете нов дял на вашия диск. Според Microsoft ще имате нужда най-малко от 20 GB на новия дял, но повечето IT специалисти препоръчват минимум 60 GB.

Стъпка 2

Когато сте готови с новия дял, заредете Windows 8 от DVD или флаш-памет. Когато преминавате през инсталационния помощник, внимавайте за тези два въпроса, тъй като те са пряко свързани със зареждането на две операционни системи:

- Which type of installation do you want? Изберете Custom: Install Windows only (advanced).

- Where do you want to install Windows? Изберете новия дял, който създадохте.

Стъпка 3

След като инсталацията приключи, когато зареждате вашия компютър ще бъдете отведени до меню, където можете да изберете коя операционна система да се зареди.

Стъпка 4

Има и друг начин освен да ползвате нов дял. Може да инсталирате виртуална машина като VMWare Player или VirtualBox и след това да инсталирате втора операционна система вътре в тази програма.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.