Какво ще бъде времето през април?

Какво ще бъде времето през април?
Източник: БГНЕС

Чака ни един нормален април с всичко онова, което е характерно за пролетта. Първите пет дни – до петък-събота ще ни очаква хубаво безвалежно време. Това е големият проблем – сухото време. Но от петък започва един валежен период и дългосрочните прогнози са за нормален валежен април месец. Това съобщи климатологът Георги Рачев пред Нова телевизия.

Той допълни, че в Западна България ще има повече валежи. По думите му тези, които ще дойдат след петък са много важни, защото предстои засаждането на слънчогледа и царевицата, а в горния почвен слой влагата е крайно недостатъчна.

„Средните месечни температури ще бъдат в рамките на нормалното. А те са между 9 и 13 градуса. Малко по-хладничко ще бъде по морето. Винаги през пролетта то охлажда, а през октомври-ноември дава прекрасна есен. Няма нищо фрапиращо. Не се очакват слани, поне до 15-20 април”, коментира Рачев.

"До 13-14 април минималните температури ще бъдат положителни. Времето ще е чудесно за земеделските култури. Максималните температури ще са съвсем нормални, даже и малко по-високи", обясни още той и допълни, че те няма да са под 16-17 градуса.

„Чака ни една хубава пролет. Засега няма нищо изненадващо. Има вероятност да бъде туширано това засушаване, което беше от февруари и март. Март го изпратихме с температури 3-4 градуса по-топло над нормалното. Очаква ни едно хубаво лято”, заключи Георги Рачев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.