Какво ще се промени за българите на Острова след Brexit?

Какво ще се промени за българите на Острова след Brexit?
Източник: Pixabay

След 20 месеца преговори Европейският съюз подкрепи сделката за Brexit. Европейските лидери финализираха с подписа си усилията на преговарящите страни и определиха споразумението за възможно най-доброто, което можеше да се постигне. Датата, на която Великобритания ще напусне обединена Европа, е 30 март догодина.

Какво означава Brexit практически за българите и останалите граждани на Евросъюза?

Официално българите, работещи и учещи на Острова, са около 70 000. Но реалният им брой вероятно е поне с 20 000 повече, посочва Нова телевизия.

Тези, които са пребивавали там вече 5 години, ще получат автоматично всички права на британски граждани. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура. Визи за кратки посещения няма да се изискват.

Великобритания от години е сред най-желаните страни за българските студенти. Лондон вече официално реши, че тази и следващата учебна година таксите в университетите се запазват. Досега младежите от страните членки ползваха отстъпка. Дали това ще се промени за учебната 2020/2021 г. още не е ясно.

Европейските шофьорски книжки ще важат и занапред на Острова. Британските шофьори обаче ще трябва да имат международна книжка, за да карат в Европа.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.