Китайски заеми вкарват Африка в дългове

Китайски заеми вкарват Африка в дългове
Източник: Getty Images/Guliver

Китай се превръща в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни проекти в континента, според водещи африкански анализатори. Това съобщава турската Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

Те са на мнение, че Китай може да вкара африканските държави в дълг, като им предлага тежки заеми, които те може и да не са в състояние да изплатят. „Накрая ще поиска от длъжниците си да изплащат парите под други форми, например пристанища и земя,” коментира в интервю за информационната агенция професорът от Северозападния университет в Южна Африка Андре Дювенаж. Според него в дългосрочен план Китай може да предложи привлекателни политически и икономически решения.

Самият Китай обаче отрича да има политически цели. „ Китай не възнамерява да се намесва във вътрешните работи на континента и да налага волята си,“ каза на лидерите китайският президент Си Дзинпин по време на неотдавнашния двудневен Форум за китайско-африканско сътрудничество (ФКАС). На него той предложи 500 милиарда щ. д.

Проф. Шадрак Гутто от Университета на Южна Африка обаче смята, че Китай има собствена стратегия, което означава, че трябва да се внимава, когато се сключват сделки: „Трябва да работим за нашите собствени интереси,” заяви той в интервю в петък за турската медия.

Сиера Леоне например само преди дни анулира проект за изграждане на летище, който трябваше да се финансира от Китай.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.