Кой инвестира повече в Сърбия – ЕС или Китай?


Кой инвестира повече в Сърбия – ЕС или Китай?
Снимка: iStock/Guliver

7603

Германската фондация Bertelsman публикува проучване, озаглавено "Колко е инвестирал Западът по Новия път на коприната на Китай", което показа, че западните страни не изостават от Китай, когато става дума за инвестиции в пояса, пише сръбският ежедневник "Политика".

Според проучването, публикувано от Deutsche Welle, предадено от Агенция "Танюг", между 2013 и 2017 г. западните страни са инвестирали в държавите, участващи в китайския проект "Един пояс, един път", общо 290 млрд. долара, докато Китай инвестира около 285 млрд. за същия период. Според това изследване западните инвестиции в Сърбия през споменатия период възлизат на малко по-малко от 10 млрд. долара и че Сърбия е в групата на страните, в които ЕС инвестира повече от Китай, предаде Агенция "Фокус".

Фондацията освен това заявява, че една от причините за това развитие е, че Китай изостава много от обявените си ангажименти и че инвестициите на Пекин са намалели значително тази година в сравнение с 2016 или 2017 г., докато инвестициите от Запад са постоянни.

А дали ЕС се страхува с право от китайските инвестиции?

Според Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите от 2010 до 2018 г. ЕС е инвестирал 12,7 млрд. евро в Сърбия, което представлява 75% от общите инвестиции. ЕС инвестира два милиарда евро през миналата година, което е 64% от общите инвестиции. Според наличните данни на сръбската централна банка, Съюзът е инвестирал 538 млн. евро в Сърбия през първото тримесечие на 2019 г.

До 2018 г. Китай е инвестирал 504 млн. евро, или 3% от общите инвестиции, а ако към това се добавят и инвестициите на Хонконг, в размер на 1,1 млрд. евро, общият дял става 7%.

Проф Катарина Закич, доктор на науките от Института за международна политика и икономика, заяви пред "Политика", че Европейският съюз има основателни причини да се притеснява от пристигането на китайски инвестиции на Балканите, тъй като те значително нарастват през последните 5 години.

"Съюзът е загрижен предимно от увеличените китайски инвестиции в самия ЕС, тъй като те са значително по-големи от инвестициите на Балканите и в Централна и Източна Европа. Заради драматично увеличение на китайските инвестиции и опасенията, че те ще повлияят на собствената му икономика и конкурентоспособност, ЕС въведе специален скрининг на китайските инвестиции, който позволява на Брюксел да окаже значително влияние върху това кои китайски компании и в какви видове бизнес могат да инвестират на негова територия. Засега ИТ индустрията е определена като особено чувствителна област, в която ЕС иска да намали китайското присъствие", обяснява Закич.

Тя припомня, че през 2016 г. Китай постави абсолютни рекорди по отношение на преките чуждестранни инвестиции, като причината се дължи преди всичко на по-големите разрешения на китайското правителство за китайски частни инвеститори да инвестират в чужбина.

Що се отнася до Сърбия, Закич казва, че Европейският съюз има най-много инвестиции във всеки смисъл и това се очаква, защото Сърбия е в Европа, търгува най-много със страни от ЕС и тези страни са нейните естествени партньори.

Според нея Сърбия като цяло, икономически погледнато, не трябва да се интересува откъде идват инвестициите, това е по-скоро политически проблем. Това, което трябва да я интересува повече, е сумата, вида дейност и вида на инвестицията, която идва в страната ни.

Това, което според Закич липсва в момента, е по-силната вътрешна икономика, по-голям брой вътрешни инвестиции и защитата на онези местни компании, които ще получат стратегическо значение от стратегията за развитие.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички