Компаниите Renault и Nissan водят преговори за сливане

Компаниите Renault и Nissan водят преговори за сливане
Източник: Getty Images

Автомобилните компании Renault и Nissan преговорят с идеята за обединение на бизнесите си. Това съобщи Bloomberg, като се позова на свои "запознати" източници.

Евентуална сделка ще прекрати настоящото партньорство между компаниите и ще създаде една обща корпорация. В момента Renault държи 43% дял в Nissan, а японският производител притежава 15% дял във френския си конкурент. Инициатор на новите преговори е Карлос Госн, председател и на двете компании. Именно той ще стане шеф и на обединението.

Според източниците на агенцията сключването на сделка обаче може да се окаже трудно. Френското правителство притежава дял от 15% в Renault и може да не е съгласно да се откаже от контрола си в компанията или да отслаби позициите си в нея.

Властите в Париж, както и в Токио, ще трябва да одобрят споразумението и не е изключено да имат непреклонни позиции за това къде да се намира основната централа на новата компания, посочват още запознатите. Сред възможностите са Лондон или пък Нидерландия.

Обединена корпорация би била по-силен противник на Volkswagen и Toyota на фона на съществените промени на автомобилния пазар, сред които растящата популярност на електромобилите и пускането на самоуправляващи се коли.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.