Кораб на BP се крие в Персийския залив, за да не бъде пленен от Иран


Кораб на BP се крие в Персийския залив, за да не бъде пленен от Иран
Снимка: British Petroleum

3033

Петролен танкер на британската компания British Petroleum (BP) се крие в Персийския залив, страхувайки се, че може да бъде заловен от Иран в отговор на ареста на иранския танкер в Гибралтарминалата седмица.

Корабът British Heritage, който е с капацитет от около 1 млн. барела петрол, плавал към терминал в град Басра в южната част на Ирак, но на 6 юли направил рязък обратен завой и сега се намира край бреговете на Саудитска Арабия.

Промяната на курса се дължи на опасенията на BP, че плавателният съд може да се превърне в цел, ако Иран иска да отмъсти за конфискацията на танкера "Грейс 1", арестуван от британски морски пехотинци край бреговете на Гибралтар на 4 юли, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Ходът на ВР показва как нарастващото напрежение между Иран и Запада влияе върху индустрията на петролните танкери, която е от жизненоважно значение за световната търговия със суров петрол.

Външното министерство на Техеран заяви, че арестуването на "Грейс 1" е акт на пиратство, а бивш лидер на иранската Революционна гвардия заяви в Twitter, че Ислямската република трябва да отговори, като конфискува британски танкер. САЩ обвиниха Иран в скорошните атаки срещу танкери извън Персийския залив.

"Това е психологическа игра, която е в развитие. Никой не иска корабът му да бъде заловен като ответна мярка", казва Оливие Жакоб, управляващ директор на енергийния консултант Petromatrix.

Цялостното въздействие върху петролния пазар вероятно ще бъде ограничено, тъй като е малко вероятно Иран да изостри конфликта и да задържи повече от един кораб, твърди Жакоб.

Корабът, регистриран на остров Ман и плаващ под британския флаг, е нает от Royal Dutch Shell, за да транспортира суров петрол от Басра до Северозападна Европа. Но той не зарежда този товар и резервацията е отменена.

British Heritage няма как да излезе от Ормузкия проток, през който преминава 1/3 от световния нефт, превозен по море, без да плава близо до бреговете на Иран, което го излага на голям риск.

Напрежението между Иран и Великобритания може да остане високо, докато правните въпроси, свързани с ареста в Гибралтар, не бъдат изгладени. Разрешаването на въпроса може да отнеме месеци.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички