Куба иска да купи български кораби

Куба иска да купи български кораби
Източник: Министерство на икономиката

Куба иска да закупи кораби и други плавателни съдове от български производители. Това се разбра след срещата между министъра на икономиката Емил Караниколов и посланика на островната държава Педро Пабло Сан Хорхе, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Двамата са обсъдили и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар. Целта е да се засили икономическото и външнотърговското сътрудничество между двете страни.

През първите пет месеца на 2017 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се е увеличил с малко повече от 20% спрямо същия период на миналата година, като възлиза на 1.53 млн. долара.

През 2016 г. стойността на износа на Куба е в размер на почти 3.43 млрд. долара. Основни експортни стоки на страната са нефт, никел, медицински продукти, захар, тютюн, риба, цитруси и кафе.

Островната държава внася основно петрол, хранителни продукти, машини продукти на химическата промишленост. През 2016 г. вноса на страната е в размер на 12.34 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.