Кук: Apple не би допуснала такова изтичане на данни като Facebook


Кук: Apple не би допуснала такова изтичане на данни като Facebook
Снимка: Getty Images/Guliver

2369

Главният изпълнителен директор Apple Тим Кук увери, че компанията му никога не би позволила такова изтичане на потребителски лични данни, каквото бе установено в социалната мрежа Facebook. Изявлението на Кук беше част от интервюто му, взето от телевизия MSNBC и онлайн портала "Рикоуд".

По време на интервюто Кук беше попитан какво ще направи, ако беше на мястото на Марк Зукърбърг - създателят на Facebook. В момента социалната мрежа е в центъра на грандиозен скандал, след като на бял свят отново излезе информацията, че британската компания Cambridge Analytica е успяла да събере личните данни на повече от 50 милиона Facebook потребители, за да се разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на гласоподавателите в САЩ, който може да се използва за психологически манипулации.

"Аз няма да се окажа в такава ситуация", категоричен беше в отговора си Кук. Предприемачът уточни, че за Apple защитата на личните данни на потребителите има изключително голямо значение и от години е неин приоритет.

Кук подчерта още, че в Apple е било взето отдавна решението да не се събира каквато и да било лична информация от потребителите за търговски цели. Той допълни, ако Apple са се отнасяли към клиентите си като със "стока", то най-вероятно са щели да направят още "много пари". "Но решихме да не го правим никога", каза бизнесменът.

Основана през 1976 година, Apple произвежда смартфоните iPhone, таблетите iPad, лаптопите MacBook, настолните компютри на IMAC, музикалните плеъри iPod и друго хай-тек оборудване. Корпорацията, със седалище в Купертино, е една от най-големите в света, като пазарната ѝ капитализация възлиза на около 900 милиарда долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички