Лейбъристи и консерватори още не могат да се разберат за Brexit

Лейбъристи и консерватори още не могат да се разберат за Brexit
Източник: Pixabay

Надеждите за бърза междупартийна сделка за Brexit се стапят, след като източници от опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания във вторник заявиха, че тричасовите преговори през деня са били „най-твърдите досега“. Това пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Преговорният екип на Работническата партия беше ядосан от изтекла информация в неделните вестници за отстъпките, които премиерът Тереза Мей възнамерява да направи и за които те смятат, че са по същество същата сделка, която се предлага в момента.

Според източници от партията, Джон МакДонъл и Кейр Стармър са прекарали доста време в това да опровергават твърденията на правителството, че то е смекчило позицията си през последните няколко седмици и са посочили, че атмосферата е ставала „много напрегната“ в определени моменти.

За разлика от това, говорителят на Даунинг стрийт описа разговорите като „конструктивни и подробни“ и добави, че: „Екипите са се съгласили да се срещнат отново за продължение на преговорите утре следобед, признавайки необходимостта сегашната безизходица около Brexit в парламента да бъде разрешена“.

Преди преговорите във вторник, Мей формално призна, че в момента е невъзможно да бъде постигната сделка навреме, за да се избегне участието в европейските избори в края на този месец.

Разговорите продължават в сряда, а и двете страни казват, че очакват да решат през идните дни дали има почва за сделка между партиите.

Ребека Лонг-Бейли от лейбъристите заяви: „Както сме казвали по-рано, правителството трябва да се отмести от червените си линии. Очакваме да направим компромиси, но без правителството да иска компромиси е трудно да се види как ще бъде постигнато споразумение и мисля, че то е наясно с това“.

Мей и Джереми Корбин са принудени да преодолеят напрежението в своите партии. Депутатите на Мей я призоваха да не признава митническия съюз и много депутати от лейбъристите твърдят, че няма да подкрепят сделка без в нея да фигурира втори референдум за Brexit.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.