МВФ прогнозира по-слаб растеж на еврозоната заради Brexit


МВФ прогнозира по-слаб растеж на еврозоната заради Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

3709

Несигурността, причинена от решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз, ще предизвика забавяне на икономически растеж в еврозоната до 1,4% през 2017 година от растеж с 1,6% през настоящата година и ще доведе до увеличаване на рисковете за нейното представяне в бъдеще. Това заявиха в петък от Международния валутен фонд, предаде Reuters.

В своя годишен преглед на политиката на 19-те страни-членки на единния валутен блок МВФ посочва, че по-нататъшно забавяне на растежа в световен план може да застраши икономическото възстановяване на еврозоната, което се задвижва от вътрешното потребление. Евентуалният заразен ефект от Brexit, нов ръст на бежанския поток, нарастване на проблемите със сигурността и потенциална банковата нестабилност могат да окажат допълнително негативно влияние върху икономическия растеж в региона.

Заместник-директорът на Европейския департамент Махмуд Прадхан допълни, че ако преговорите между ЕС и Великобритания, свързани с предстоящото разделяне, се проточат във времето и това продължава да причинява намаляване на риск-апетита на финансовите пазари, икономическият растеж в еврозоната може да се забави допълнително.

"Ако липсата на риск-апетит се окаже продължителен процес, ние смятаме, че негативното въздействие върху растежа може да се окаже и по-голямо, въпреки че в този момент е много трудно да се каже колко дълго може да трае този период на напрежение на финансовите пазари", заяви Прадхан пред репортери.

Той добави, че новият сценарий на МВФ за забавяне на икономическия растеж в еврозоната през 2017-а година до 1,4% се базира на предположение за сравнително бързо постигане на споразумение след "развода" между Великобритания и ЕС, което да включва запазването на пълен безмитен достъп до общия европейския пазар за Обединеното кралство. Но дори този "най-оптимален и добър сценарий" ще доведе до забавяне на инвестициите и ще навреди на потребителското и на доверието на финансовите пазари.

В новия си доклад фондът също така отбелязва, че средносрочните перспективи за еврозоната са "посредствени", ограничени от наследените кризисни проблеми, свързани с все още високата безработица, нарастващите публични и частни дългове и дълбоко вкоренената структурна слабост.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички