МВФ ще отпусне по-бързо кредита на Аржентина

МВФ ще отпусне по-бързо кредита на Аржентина
Източник: Getty Images/Guliver

Аржентинското правителство се договори с Международния валутен фонд (МВФ) за незабавно предоставяне на част от кредита във връзка с неблагоприятната икономическа ситуация в страната. Това заяви президентът на южноамериканската република Маурисио Макри.

"Искам да съобщя, че се договорихме с МВФ за по-ранно предоставяне на всички средства, необходими за осигуряване на изпълнението на финансовата програма за следващата година", каза държавният глава във видеообръщение, цитирано от ТАСС.

Според президентът "целта на това решение е да се премахне всяка несигурност", която може да възникне на пазара във връзка със ситуацията в икономиката.

На 8 май аржентинският президент Маурисио Макри поиска помощ от МВФ на фона на резкия спад на курса на песото. През юни изпълнителният съвет на МВФ одобри споразумение за предоставяне на заем за страната от 50 милиарда долара за три години, от които 15 милиарда долара стават на разположение на страната незабавно.

От началото на годината аржентинската валута е загубила повече от 45% от стойността си. Въпреки изявлението на Макри, процентът продължава да пада до 34,4 песос за долар. Поради рязкото спадане на стойността на националната валута, аржентинското правителство призна, че инфлацията за годината може да бъде по-висока от планираната 15%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.