МВФ: Гърция да гледа реалистично на икономиката си

МВФ: Гърция да гледа реалистично на икономиката си
Източник: Getty Images / Guliver

Международният валутен фонд (МВФ) призова Гърция да бъде „реалистична“ по отношение на икономическите си цели и за пореден път изрази загриженост, че страната може би ще има нужда от допълнително облекчаване на дълговете.

МВФ приветства споразумението, постигнато от Атина с Европейския съюз през юни за намаляване на тежестта на държавния дълг през следващите пет до 10 години, но заяви, че това може да е недостатъчно предвид потенциалната политическа опозиция за по-нататъшни реформи, предаде БГНЕС.

Министрите на еврозоната се съгласиха да удължат падежа с 10 години за основните части от общия дълг на Гърция, планина, която е повече от два пъти по-голяма от годишната икономическа продукция на страната.

От своя страна, Гърция се ангажира с първичен бюджетен излишък - без да се отчита изплащането на дългове - от 3,5% от БВП до 2022 г. и 2,2% през 2060 г. със среден икономически растеж от три процента годишно.

Годишният доклад на МВФ за гръцката икономика и устойчивостта на дълга обаче отново оспорва тези "много амбициозни предположения" и заяви, че те ще бъдат трудни за поддържане в продължение на много години и ще изискват сложни нови съкращения на разходите, включително пенсиите.

От МВФ предвиждат, че Гърция може да постигне среден икономически растеж от около 1% и първичен излишък от най-много 1,5% от БВП, което ще бъде около половината от договорените с властите в еврозоната нива.

Много членове на борда на МВФ "предупредиха, че дългосрочната устойчивост остава несигурна и подчертава необходимостта от реалистични предположения за целите на първичния баланс и прогнозите за растеж", се казва в изявление.

Според настоящата програма с еврозоната гръцкият дълг се очаква да спадне до 178% от БВП до 2023 г., според оценките на фонда.

Гърция в момента дължи на МВФ около 10 милиарда евро, които се очаква да изплатят напълно до 2024 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.