Македония се готви за икономически скок след решаването на спора за името

Македония се готви за икономически скок след решаването на спора за името
Източник: iStock/Guliver

С края на почти три десетилетия спор с Гърция за името на страната, Северна Македония може да очаква период на ускорен средносрочен растеж, подтикнат от края на политическата несигурност, потреблението и подновената инвестиционна активност, показва нов доклад на "Ерсте банк".

Тази година банката очаква страната да има ръст на БВП от 2.9%, а през 2020 г. да достигне 3.3%, с нов ръст на инвестициите като ключова разлика в сравнение с настоящите тенденции.

Нивото на безработица, според доклада на банката, ще падне до 20% през тази година, а заетостта ще достигне близо 53%, подкрепена от държавните субсидии за работодателите от частния сектор.

"Публичните инвестиции през 2018 г. до голяма степен бяха блокирани от политическата несигурност, поради което очакваме увеличение на капиталовите инвестиции през тази година с интензифицирането на строителството на магистрали", се казва в доклада, цитиран от МИА и БГНЕС.

Според банката триумфът на левия проевропейски кандидат Стево Пендаровски в надпреварата за президент на страната над опозиционния кандидат Гордана Силяновска-Давкова може де факто да бъде разбиран като позиция по отношение на неотдавнашната промяна на името на държавата, както и на посветеността на НАТО и ЕС интеграцията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.