Microsoft купува LinkedIn за над 26 млрд. долара

Microsoft купува LinkedIn за над 26 млрд. долара

Технологичната компания Microsoft се е споразумяла за придобиването на онлайн платформата за търсене и установяване на делови контакти LinkedIn за цена от 26,2 млрд. долара (23.3 млрд. евро). Това е най-голямата покупка за съоснованата от Бил Гейтс компания, като по този начин софтуерният гигант ще обеди бизнеса си за облачни услуги с онлайн мрежата, която има 433 млн. потребители, пише Reuters.

Предложената цена от 196 долара за акция е с 49,5% по-висока от пазарната цена на LinkedIn от търговията от петък, 10 юни. След обявяването на сделката книжата на LinkedIn поскъпнаха с 48% до 194 долара за брой в ранната търговия на фондовата борса в Ню Йорк. Акциите на Microsoft поевтиняха с 4%.

Рейд Хофман, председател на борда на директорите на LinkedIn и контролиращ основния пакет акционер, заяви, че споразумението за продажба е получило пълна подкрепа.

Винаги съм се възхищавал на LinkedIn, заяви от своя страна изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела във видео на уебстраницата на компанията. По думите му Сатя е обмислял идеята за придобиване от много време и е водил разговори с Рейд Хофман.

След приключване на сделката Джеф Вайнер ще остане начело на LinkedIn, докладвайки на Надела.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.