Най-големият пазар на смартфони в света със сериозен срив

Най-големият пазар на смартфони в света със сериозен срив
Източник: iStock/Guliver

Силен спад претърпя китайският пазар на смартфони, който е най-големият в света, през първото тримесечие на годината. Това сочат данни на института CIIC (China Institute of Information and Communications), цитирани от TechNews.

През март продажбите на умни телефони в страната възлизат на 28 млн. броя, което е отстъпление с 29% спрямо същия месец на миналата година. Като цяло през тримесечието са продадени 81,78 млн. смартфона, или с 27% по-малко на годишна база.

68 нови модела са се появили на пазара в Китай през март, като почти всички от тях (67) се базират на операционна система Android. Броят на новите модели е намалял с 37% спрямо март м.г., а като цяло за първото тримесечие – спадът е 15% спрямо периода януари-март 2017 г., когато бяха пуснати 158 нови модела.

По-рано анализаторската компания Canalys също за съобщи спад на пазара за смартфони в Китай. Данните сочат, че през миналата година в страната са продадени 459 млн. устройства, което е с 4% по-малко спрямо 2016 г. – това бе първият спад на пазара за смартфони в Китай.

Негативната динамика през 2017 г. се обяснява с най-лошото в исторически план четвърто тримесечие, когато доставките на смартфони в страната намаляха с над 14% на годишна база – до под 113 млн. броя.

Най-много смартфони в Китай през миналата година е продал Huawei – около 90 млн. броя. Компанията е третият по големина производител на смартфони в света след Samsung и Apple.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.