Най-много 1 час на ден пред таблета или смартфона за малките деца

Най-много 1 час на ден пред таблета или смартфона за малките деца
Източник: iStock

Децата под 5-годишна възраст не трябва да прекарват повече от един час на ден пред на електронни екрани, докато децата на възраст под една година не трябва да имат никакво взаимодействие с тях. Това препоръчва нов доклад на Световната здравна организация, цитиран от БГНЕС.

"Ранното детство е период на бързо развитие и време, когато моделите на семеен начин на живот могат да бъдат адаптирани, за да се повишат ползите за здравето", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гхебресиус.

СЗО не очерта негативните странични ефекти, свързани с времето, прекарано пред на екрана, но отбеляза, че по-голяма физическа активност (и по този начин по-малко време пред екрана) е необходимо за цялостното благосъстояние на децата.

Американската академия по педиатрия също не препоръчват децата под 2-годишна възраст да стоят пред електронни устройства.

В допълнение, СЗО препоръчва деца на възраст между една и четири години да имат поне три часа някаква форма на физическа активност всеки ден, докато бебетата на възраст под една година също трябва да бъдат физически активни няколко пъти на ден, особено при събуждане от сън.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.