Най-висшият банкер на Унгария иска еврозоната да може да се напуска

Най-висшият банкер на Унгария иска еврозоната да може да се напуска
Източник: iStock

Държавите от Европейския съюз, които са част от еврозоната, трябва да имат възможност да напуснат през следващите десетилетия, а онези, които ще останат в еврозоната, трябва да създадат "по-устойчива глобална валута" в бъдеще, казва пред Financial Times управителят на централната банка на Унгария Дьорд Матолчи.

Според Матолчи 2 десетилетия след въвеждането на еврото, "повечето от необходимите стълбове на успешна глобална валута", които включват обща държава, бюджет, покриващ най-малко 15-20% от общия БВП на еврозоната, финансов министър на еврозоната и съответното финансово министерство "все още липсват".

"Дойде време да се търси изход от капана на еврото", подчертава управителят на унгарската централна банка и добави, че общата валута не е правилният начин за ускоряване на европейската интеграция, тъй като нито една от необходимите предпоставки не е изпълнена.

Според него повечето страни членки на еврозоната са били в по-добра ситуация, преди да приемат общата валута. Позовавайки се на скорошно проучване на Центъра за европейска политика, Матолчи каза, че еврото е създало и победители, и губещи, като Германия е най-големият победител, пише Emerging Europe.

"Общата валута не беше необходима за европейските успешни примери преди 1999 г., а по-голямата част от страните-членки на еврозоната не се възползваха от нея по-късно", продължи гуверньорът, като отбеляза, че повечето държави от еврозоната бяха силно засегнати от финансовата криза през 2008 г., което доведе до натрупването на "огромни държавни дългове."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.