Най-висшият банкер на Унгария иска еврозоната да може да се напуска


Най-висшият банкер на Унгария иска еврозоната да може да се напуска
Снимка: iStock

5304

Държавите от Европейския съюз, които са част от еврозоната, трябва да имат възможност да напуснат през следващите десетилетия, а онези, които ще останат в еврозоната, трябва да създадат "по-устойчива глобална валута" в бъдеще, казва пред Financial Times управителят на централната банка на Унгария Дьорд Матолчи.

Според Матолчи 2 десетилетия след въвеждането на еврото, "повечето от необходимите стълбове на успешна глобална валута", които включват обща държава, бюджет, покриващ най-малко 15-20% от общия БВП на еврозоната, финансов министър на еврозоната и съответното финансово министерство "все още липсват".

"Дойде време да се търси изход от капана на еврото", подчертава управителят на унгарската централна банка и добави, че общата валута не е правилният начин за ускоряване на европейската интеграция, тъй като нито една от необходимите предпоставки не е изпълнена.

Според него повечето страни членки на еврозоната са били в по-добра ситуация, преди да приемат общата валута. Позовавайки се на скорошно проучване на Центъра за европейска политика, Матолчи каза, че еврото е създало и победители, и губещи, като Германия е най-големият победител, пише Emerging Europe.

"Общата валута не беше необходима за европейските успешни примери преди 1999 г., а по-голямата част от страните-членки на еврозоната не се възползваха от нея по-късно", продължи гуверньорът, като отбеляза, че повечето държави от еврозоната бяха силно засегнати от финансовата криза през 2008 г., което доведе до натрупването на "огромни държавни дългове."

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички