Несигурността около Brexit не спря стабилния ръст на британската икономика


Несигурността около Brexit не спря стабилния ръст на британската икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

1962

През последните три месеца на 2016 г. икономиката на Великобритания отбеляза стабилен растеж въпреки несигурността около излизането на страната на ЕС. Това сочат предварителни данни на британската официална статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода октомври - декември с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато също нарасна с 0,6%, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за леко забавяне на темпото на растеж до 0,5 на сто. На годишна база БВП на Великобритания нарасна през последното тримесечие на 2016-а година с 2,2% на сто след аналогичен растеж през третото тримесечие.

За цялата изминала година британската икономика се разшири с 2,0%, забавяйки слабо темпото на растеж от 2,2 на сто, отчетено през 2015-а година. Тези резултати съвпадат с последната оценка на МВФ и са доста по-добри от оценката на Фонда за общия растеж на всичките водещи икономики, известни като страните от Г-7.

Според ONS добрият икономически растеж през четвъртото тримесечие се дължи в най-голяма степен на сектора на услугите, който формира около 80% от цялостната британска икономическа активност. Търговията на едро и дребно, услугите в пътническия и туристическия бизнес, както и търговията на автомобили са в основата на този икономически подем в края на 2016-а година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички