Основните грешки, които се допускат при избор на парола

Основните грешки, които се допускат при избор на парола
Източник: Thinkstock

Всички сме чували за рисковете за сигурността ни в интернет, но в ежедневието си рядко се замисляме за тях. Един от начините да ги ограничим е да поставим трудна за пробиване парола на акаунтите си. За целта задължително трябва да се избегнат тези 5 основни грешки, посочени от Make Use Of.

1. Избор на лесна за запомняне парола

За да не им се налага да се напрягат, много потребители избират лесно предсказуеми и лесни за запомняне пароли. Сред най-често срещаните са 1234, 12345, 123456, 1234567, 12345678, 123456789, 1234567890 или QWERTY и QWERTYUIOP.

2. Запазване на паролата, която е по подразбиране

Много устройства идват с парола по подразбиране, но техните производители очакват от крайния потребител да я промени на нещо по-сигурно. Много хора обаче забравят да направят това.

3. Твърде къса парола

Всеки допълнителен знак – независимо дали това е буква, цифра или символ – прави паролата по-трудна за отгатване.

4. Липса на цифри и символи

Специалистите съветват да се използват букви, цифри и символи, тъй като по този начин се увеличава броя на възможностите за всеки отделен знак в паролата ви.

5. Използване на лични данни

При избора на парола има едно златно правило и то е никога да не включвате никакви лични данни в паролите си, дори и името си. Паролите ви не трябва да имат никаква връзка с вас.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.