От храненето на бюро се напълнява

От храненето на бюро се напълнява
Източник: Thinkstock/Guliver

Обичате на обед да похапвате на бюрото си? Внимавайте - можете да натрупате килограми, пише The Daily Express. 

Авторите на проучването от университета на Съри предупреждават, че тенденцията за "хранене на бюро" се разраства сред служителите в офиси. Все по-рядко трудещите се сядат на маса, за да се наобядват "като хората", отбелязват експертите.

Специалистите обясняват, че ако човек се разсейва, докато се храни, например проверява електронната си поща или осъвременява профила си във Facebook, тялото му "ефективно" забравя хранителния процес и малко по-късно през деня отново подава сигнали за глад.

Това не важи само за храненето на бюро - похапването в движение е не по-малко вредно. Проучването разкрива, че хората, които се разхождат, докато се хранят, по-късно консумират пет пъти повече калории в сравнение с тези, които хапват на маса.

"Храненето в движение представлява мощна форма на разсейване и нарушава способността ни да "смелим" влиянието, което храната оказва върху глада. Когато не сме напълно съсредоточени, попадаме в капана на "безсмисленото ядене". Храненето в движение освен това може да се възприеме като форма на тренировка, която оправдава по-късното преяждане "за награда", казва Джейн Огдън от изследователския екип.

Експертите препоръчват хората да подреждат работния си график така, че да разполагат с обедна почивка, позволяваща "нормално хранене".

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.