Печалба от 553 млн. долара за BP през второто тримесечие

Печалба от 553 млн. долара за BP през второто тримесечие
Източник: Getty Images/Guliver

Британската петролна компания British Petroleum (BP) приключи второто тримесечие на текущата година с печалба благодарение на повишаването на цените на нефта и значителното съкращаване на разходите.

Печалбата за периода април - юни 2017 г. е достигнала 553 милиона долара срещу загуби в размер на 2,247 милиарда долара за същия период на миналата година, предаде БГНЕС.

Общият обем на добив на въглеводороди през второто тримесечие е нараснал с 9,9% до 2,431 милиона барела петролен еквивалент дневно. В края на първото полугодие този показател се е повишил с 6,4% до 2,41 милиона барела дневно.

Компанията очаква, че в периода юли-септември производството ще се запази на нивото от второто тримесечие.

ВР прогнозира, че програмата за развитие на крупните проекти ще позволи да се увеличи новото производство с 800 барела петролен еквивалент дневно към 2020 г.

Капиталните разходи на компанията през второто тримесечие възлизат на 4,348 милиарда долара срещу 4,205 милиарда година по-рано. В края на юни чистият дълг на компанията е нараснал до 39,794 милиарда долара в сравнение с 30,931 милиарда година по-рано.

ВР оценява плащанията, свързани с разлива на петрол в Мексиканския залив, през първото полугодие на 11,3 милиарда долара, включително 6,9 милиарда долара през второто тримесечие, срещу 8,3 милиарда долара за периода януари-юни 2016 г.

Капитализацията на ВР от началото на тази година е спаднала с 13%, което е най-лошият показател сред петте най-големи петролни производители в света.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.