Полша глоби солено френската Engie заради "Северен поток 2"

Полша глоби солено френската Engie заради Северен поток 2
Източник: iStock/Guliver

Полската служба за конкуренция и защита на потребителите глоби френската енергийна компания Engie със 172 млн. злоти (около 40 млн. евро), тъй като не е предоставила информация относно участието си в руския газопровод "Северен поток 2".

"Компанията упорито и по неоправдан начин отказва да ни даде необходимите документи и материали. Това доведе до значително забавяне в нашите действия по отношение на финансирането на "Северен поток 2", казва регулаторът в изявление, цитирано от полски медии.

Санкцията е наложена въз основа на резултатите от разследване на антимонополната комисия, започнато през април 2018 г. срещу руския енергиен гигант "Газпром" и петимата други акционери в консорциума, който изгражда "Северен поток 2", припомня Emerging Europe.

Френската компания обяви, че ще обжалва глобата, която е най-голямата, налагана някога от полския регулатор.

Полша отдавна се противопоставя на изградения от Русия газопровод, който ще доставя около 55 млрд. куб. метра газ годишно до Германия през Балтийско море, поради опасения, че това ще застраши ролята на Украйна като транзитьор на газ и енергийната сигурност на ЕС.

В интервю за Financial Times от 10 ноември полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че "Северен поток 2" е пример за неспособността на ЕС да действа по единен начин срещу съперници като Русия.

"Както някои хора категорично безцеремонно заявяват "Северен поток 2" плаща с нашите европейски пари руско оръжие и руски доспехи", каза Моравецки. "Наистина е разочароващо, когато видим такъв проект, който има такава подкрепа от ключови страни членки на ЕС", добавя той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.