Португалия вдига минималната заплата до 635 евро

Португалия вдига минималната заплата до 635 евро
Източник: iStock

Португалското правителство на социалистите представи предложение за повишаване на минималната месечна заплата с близо 6% до 635 евро догодина, предаде Reuters.

Дори с увеличението минималното възнаграждение ще остане най-ниското в Западна Европа. Премиерът Антониу Коща обеща да вдигне месечния минимум с 25% до 750 евро до 2023 г., когато миналия месец започна втория си мандат.

Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а положението със заетостта на 890 000 души миналата година бе определено като "несигурно". С този термин се означават нестандартни форми на заетост, включително временна работа и работа на срочен договор.

Лявоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през 4 години на силен икономически растеж и намаляване на бюджетния дефицит, спечели изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в парламента, но не успя да постигне мнозинство.

Съгласно правителственото предложение по-високата минимална заплата ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. Всяка година ще се прави преглед и ще се договарят увеличения, докато целта от 750 евро месечен минимум не бъде постигната през 2023 г.

Между 2015 г., когато социалистите дойдоха на власт, и 2019 г. минималната заплата в Португалия се е повишила с 14% от 505 до 600 евро. За сравнение, в съседна Испания тя е 1050 евро. Португалия остава сред страните с най-голямо неравенство в доходите в ЕС, посочва правителството.

Според анализатори несигурността на работните места е сред големите проблеми в националната икономика. Португалската икономика е в етап на охлаждане, след като през 2017 г. отчете най-силния растеж от близо две десетилетия и се възстанови от дълговата криза, наложила на страната да потърси международна помощ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.