Продажбите на фалшиви стоки вече са 3,3% от световната търговия

Продажбите на фалшиви стоки вече са 3,3% от световната търговия
Източник: iStock/Guliver

Глобалните продажби на фалшиви и пиратски стоки са се увеличили до 460 милиарда евро (522 милиарда долара) годишно, което представлява огромните 3,3% от световната търговия, според доклад, публикуван в понеделник.

Последната оценка на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) и на OECD установиха, че делът на фалшифицираните стоки е отбелязал "значителен" ръст от предходната оценка през 2016 г. с 2,5% от световната търговия, предава AFP.

Тези стоки представляват 121 милиарда евро от стойността на вноса в Европейския съюз - огромния 6,8% от общия внос в блока, спрямо 5% през 2016 г., се казва в изявление на EUIPO.

"Фалшифицирането и пиратството представляват голяма заплаха за иновациите и икономическия растеж, както на равнище ЕС, така и на световно равнище," каза изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Арчамбо.

Той каза, че "дълбоко притеснителното" покачване "ясно призовава за координирани действия на всички равнища, за да бъде напълно отстранено".

Най-засегнатите от фалшифицирането и пиратството компании са базирани главно в развитите страни, като САЩ, Япония, Южна Корея и държавите от ЕС, се казва в доклада. Но бизнесът в Китай, Бразилия и Хонконг понася все повече удари в тази посока.

Страните, изнасящи най-много фалшиви и пиратски стоки, са Китай, Хонконг, Обединените арабски емирства, Турция, Сингапур, Тайланд, Индия и Малайзия.

Докладът се основава на данни от почти половин милион митнически конфискации от международни правоприлагащи органи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.