Роботи журналисти ще работят в британски медии

Роботи журналисти ще работят в британски медии
Източник: iStock/Guliver

Роботи журналисти започват работа във Великобритания и в ирландската национална информационна агенция, съобщи в. Daily Mirror.

Машините с компютърни мозъци ще бъдат поставяни да отразяват спортни събития, футболни мачове и избори за Прес асосиейшън (ПА) в близките месеци.

Кибер журналистите ще бъдат „по-прецизни“, отколкото колегите си от плът и кръв в някои от дейностите в професията, казва главният редактор на ПА Пит Клифтън.

На конференция на Общността на редакторите Клифтън каза: “Това не означава подмяна на нашите фантастични журналисти, ще бъде по-скоро даване на ново равнище, когато става дума за кратки новини за пазарите, резултати от избори или футболни мачове.“

Датска информационна агенция вече използва роботи за написването на стотици новини за пазарите, допълни Клифтън. „Те са по-прецизни, отколкото когато някой сам се опитва да пише твърде много новини“. Запитан дали роботите ще заменят човешкия фактор в професията, Клифтън каза: „Естествено, че не – ние няма да пращаме робот да отразява голям пожар или важно съдебно заседание.“

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.