Румъния дава милиарди, за да се пази от Русия


Румъния дава милиарди, за да се пази от Русия
Снимка: US Air Force

4925

Румъния ще похарчи 2,5 млрд. евро за модернизиране на военна база на Черно море като част от противодействието на нарастващото присъствие на Русия в региона, пише британският вестник The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Авиобазата "Михаил Когълничану", разположена на около 200 км източно от Букурещ, ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО, както е видно от документи, публикувани от местните новинарски сайтове.

Там ще могат да се настанят до 10 000 войници и самолети F-35 на НАТО. Предвижда се тя да се превърне в "мини-град" за военните с детски градини, спортни клубове и болница.

Базата вече се превърна в център на засилена активност на НАТО в Черно Море, което пък се превърна в ключова зона на напрежение между Русия и Запада.

След като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., Кремъл започна да увеличава морското си присъствие в Черно Море, като използва дълбоководната база в Севастопол за да изпълнява военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства корабоплаването в региона и миналата година залови 3 украински кораба в района на Керченския проток.

Румъния и България, разположени на брега на Черно море, които в миналото бяха съюзници на СССР, след разпадането му се присъединиха към НАТО и ЕС. В отговор на действията на Русия, те поискаха от алианса да засили присъствието си в региона, пише The Times.

През февруари в румънската авиобаза пристигнаха 500 американски военни. Разположена е и ескадрила изтребители Eurofighter Typhoon на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски изтребители.

Грузия, разположена на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от стремежите на Русия. Тя не е член на пакта, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване. Украйна също участва в ученията на НАТО в този регион и развива своето взаимодействие със съюза от 2014 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички