Русия блокира доставките на въглища за Украйна

Русия блокира доставките на въглища за Украйна
Източник: Getty Images / Guliver

Русия е започнала да блокира износа на въглища за Украйна през Беларус, съобщи украинският депутат Михайло Волинец, който е и председател на Независимия синдикат на миньорите на Украйна.

"Русия блокира беларуския коридор за доставка на термични въглища за Украйна. Ситуацията с пълненето на въглищните складове на ТЕЦ-овете преди зимата беше незадоволителна, а сега ще стане катастрофална", предупреди Волинец.

Той подчертава, че решението на руското правителство ще доведе до "огромен недостиг" на въглища в началото на предстоящия отоплителен сезон. Прекратените доставки бяха потвърдени и от Министерството на енергетиката и въгледобива на Украйна, предаде Kosatka Media.

Количеството на руския износ на въглища през беларуските железопътни коридори е било 300-400 000 тона на месец, припомни украинският депутат, цитиран от Emerging Europe.

На 18 април руското правителство забрани износа на въглища и нефт за Украйна.

По-рано тази година националната статистика на Беларус разкри, че износът на кафяви и антрацитни въглища за Украйна е скочил съответно с 980 и 340 пъти през миналата година, в сравнение с 2017 г.

Безпрецедентното увеличение вероятно се дължи на нелегалния износ от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за Беларус.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.