Русия глоби Twitter и Facebook заради лични данни

Русия глоби Twitter и Facebook заради лични данни
Източник: iStock/Guliver

Московски съд глоби гигантите сред социалните мрежи Twitter и Facebook за игнориране на руски закон, който изисква те да съхраняват потребителските данни на руските граждани вътре в страната.

Глобите за американските компании са по 4 млн. рубли (около 63 000 долара) за това, че не са успели да преместят своите сървъри, съдържащи данни на руски потребители, в Русия, съобщават руските информационни агенции, цитирани от AFP.

Компаниите имат 10 дни за обжалване.

И двете компании са в дългосрочен спор с руския медиен регулатор "Роскомнадзор" след приет закон от 2014 г., който изисква услуги за съобщения, търсачки и сайтове за социални мрежи за съхранение на руски данни в Русия.

Русия вече блокира приложението за съобщения Telegram и професионалната мрежа LinkedIn, въпреки че първото остава широко достъпно в страната.

Twitter и Facebook се използват широко от политическата опозиция в Русия и активистите изразиха загриженост, че локализирането на данни ще ги направи уязвими за съдебно преследване.

Русия започна преследване на случаи на екстремизъм и подбуждане към размирици, след като потребители в популярната в страната социална медийна мрежа "ВКонтакте" (VK) изпратиха съобщения за политически протести или снимки, оценени като ксенофобски. В някои от случаите интернет потребителите влязоха в затвора.

Неотдавнашен доклад на групите за права "Агора" и "Роскомсвобода" отчете, че през 2019 г. е имало 200 наказателни преследвания за "интернет дейности", а съдилищата са постановили 38 присъди за затвор.

Друг нов закон, приет през декември, позволява на Русия да намали интернет трафика от международните сървъри, за да постигне това, което Владимир Путин нарече "суверенен интернет".

Държавният надзирател на интернет "Роскомнадзор" заяви, че новото решение срещу Twitter и Facebook е първата стъпка за прилагане на закона, като добави, че компаниите все още предстои да преместят своите сървъри, съобщават руските агенции. Ако откажат да съдействат през следващата година, ще им бъде наложена втора глоба от 18 милиона рубли, заяви регулаторът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.