САЩ и Канада премахнаха митата върху стоманата и алуминия

САЩ и Канада премахнаха митата върху стоманата и алуминия
Източник: iStock/Guliver

САЩ и Канада се съгласиха да премахната митата върху вноса на стомана и алуминий, които създадоха търкания в търговията между двата партньора. Това гласи съвместно съобщение на правителствата на двете страни, цитирано от AFP.

В него се уточнява, че САЩ премахват всички митата върху вноса от Канада на продукцията от стомана и алуминий, в отговор Отава също маха митата.

Тя бяха въведени през март миналата година от САЩ, като мярка бе обяснена със съображения за национална сигурност. Митата върху стоманата бяха 25%, а върху алуминия 10 на сто.

Сегашното отстраняване на митата разблокира пътя за ратифицирането на новия търговски договор в Северна Америка, в която участва и Мексико. Споразумението бе договорено миналата година, но не бе ратифицирано. Канадският премиер Джъстин Трюдо оцени сегашното решение срещу митата като „голяма стъпка” към ратифицирането на търговското споразумение. Имунно Канада настояваше за отпадането на митата. Решението за отмяна дойде днешния телефонен разговор на Трюдо с президента Доналд Тръмп. Двамата обсъдиха и отношенията на страните си с Китай.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.