САЩ са загубили 1,6 млрд. долара заради спирането на работата на федералното правителство

САЩ са загубили 1,6 млрд. долара заради спирането на работата на федералното правителство
Източник: Getty Images/Guliver

Икономическите загуби на Вашингтон и неговите предградия от най-дългото в историята на САЩ частично спиране на работата на федералното правителство възлизат на 1,6 млрд. долара. Това се посочва The Washington Post в своя статия, позоваваща се на данни от американски експерти, предаде БГНЕС.

В публикацията се казва, че много организации, включително държавни институции, поради сегашната ситуация по една или друга причина са загубили приходи в размер на няколко десетки хиляди долара до милиони.

Експертите смятат и че имиджът на столицата на САЩ също е значително увреден. Публикацията цитира мнението на анализатори и бизнесмени, които смятат, че временното затваряне на държавните институции "е подкопало репутацията на правителството като надежден бизнес партньор и популярен работодател". Освен това ситуацията "подкопава морала на една четвърт от един милион местни държавни служители и федерални контрагенти, които не са заплатени вече повече от месец". Експертите смятат, че спирането на работата на правителството може да доведе до това все повече хора "да търсят работа в частния сектор, а това ще подкопае привлекателността на региона за привличане на инвестиции".

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings съобщава, че според предварителните оценки частичното спиране на работата на правителството на САЩ струва на американската икономика поне 6 млрд. долара. The Washington Post подчертава, че сегашната ситуация "показа колко зависи Америка от правителството".

В петък, 25 януари, президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект за отпускане на средства за възстановяване на държавните институции до 15 февруари. От 22 декември около една четвърт от правителството - Държавния департамент на САЩ, Министерството на финансите, търговията и вътрешната сигурност, останаха без финансиране за вече 35 дни. Това се случи, защото републиканците и демократите в Конгреса не можаха да постигнат съгласие по параметрите на американския бюджет, в който Тръмп и републиканците искат да включат повече от 5,7 милиарда долара за изграждане на стена по границата с Мексико.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.