Шокиращите престъпления на истинския Джеймс Бонд


Шокиращите престъпления на истинския Джеймс Бонд
Снимка:

5397

През 1953 г. писателят Иън Флеминг казал на приятел, че бил вдъхновен да създаде легендарния образ на Джеймс Бонд от истински човек – Сидни Рейли. Познат като „асът на шпионите“, Рейли бил един от най-добрите разузнавачи на Великобритания в началото на 20-ти век. Далеч обаче не бил толкова безкористен. Рейли се славел като опасен и лоялен само на себе си, пише Listverse.

Детството и юношеството му са забулени в мистерия. Първият сигурен знак за съществуването му е случай от 1895 г., когато във влак в Париж е открито тяло на убит мъж. Жертвата била намушкана с нож неколкократно, както и ограбена от двама мъже. Единият от тях по-късно бил заловен и признал, че съучастникът му бил именно младия Сидни Рейли. Бъдещият шпионин се облагодетелствал със 75 000 долара от престъплението, тъй като убитият бил куриер, пренасящ малко състояние.

След време в Англия Рейли срещнал Маргарет Томас – младата съпруга на богат възрастен мъж на име Хю Томас. Маргарет била единствена наследница на състоянието на мъжа си. Седмица след написването на завещанието, Хю умира в хотел при мистериозни обстоятелства. В същия хотел по това време се намира някой си доктор Андрюс, който заявява, че смъртта е настъпила естествено. „Доктор Андрюс“ обаче по случайност изглеждал точно като Сидни Рейли, който пет месеца по-късно се оженил за...вече богатата вдовица Маргарет Томас.

През 1908 г. Рейли, вече работещ като шпионин за британското правителство, отседнал в друг хотел, в който се оказало, че работи служителка от предишния – този, в който умрял Хю Томас. Въпросната прислужница изчезнала безследно скоро след това, а последно била забелязана да разговаря с мъж с описанието на Рейли.

През следващите години Рейли се издигнал в йерархията и вече бил познат като един от най-добрите шпиони. Не се знае много за действията му, освен че е бил виждан в много градове по света и често в Русия. Бил лоялен обаче най-вече на самия себе си. Смята се, че е работил като двоен агент за руснаците, а в един период – дори като троен, за Великобритания, Япония и Русия.

През 1925 г. Рейли започва работа с антикомунистическа организация в Русия, която обаче се оказва мнима. Съветските части го залавят и арестуват. Държан е в затвора „Люблянка“, където... предава всички свои колеги. Опитвал се е да размени ценна информация за британски и американски шпиони, за да спаси живота си. Планът му обаче не сполучва – Рейли е екзекутиран в гора до Москва през ноември 1925 г.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички