Урсула фон дер Лайен обеща минимална европейска заплата

Урсула фон дер Лайен обеща минимална европейска заплата
Източник: Getty Images/Guliver

Урсула фон дер Лайен - най-вероятният нов председател на Европейската комисия, обеща да въведе минимална заплата за работещите в ЕС, както и нова схема за социално подпомагане при безработица. Това заявява самата тя в писмо до европейските депутати, в което излага някои от приоритетите си, ако бъде избрана за наследник на Жан Клод Юнкер, предават Reuters и БНР.

В опит да спечели социалистите и либералите в ЕП Фон дер Лайен твърди също, че ще подкрепи намаляването на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 година.

Тя е също така "за" плана на френския президент Еманюел Макрон за "въглероден граничен данък" - той би ударил компании, базирани в трети държави, които не спазват европейските правила за опазване на околната среда.

Фон дер Лайен обещава да въведе "квоти за баланс на пола в бордовете на компаниите" - политика, предложена от ЕК през 2012 г. Обещава още да даде на Европарламента право на законодателна инициатива, вместо тя да бъде само в ръцете на комисията.

По повод Brexit германката смята, че сегашното споразумение е "най-добрата и единствената възможна сделка за подредено оттегляне". Ако ѝ предложат основателни причини обаче, е склонна членството на Великобритания да бъде удължено след 31 октомври.

Урсула фон дер Лайен трябва да бъде изслушана от ЕП утре сутринта, а вечерта кандидатурата ѝ ще бъде гласувана от евродепутатите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.