Урсула фон дер Лайен обеща минимална европейска заплата


Урсула фон дер Лайен обеща минимална европейска заплата
Снимка: Getty Images/Guliver

5060

Урсула фон дер Лайен - най-вероятният нов председател на Европейската комисия, обеща да въведе минимална заплата за работещите в ЕС, както и нова схема за социално подпомагане при безработица. Това заявява самата тя в писмо до европейските депутати, в което излага някои от приоритетите си, ако бъде избрана за наследник на Жан Клод Юнкер, предават Reuters и БНР.

В опит да спечели социалистите и либералите в ЕП Фон дер Лайен твърди също, че ще подкрепи намаляването на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 година.

Тя е също така "за" плана на френския президент Еманюел Макрон за "въглероден граничен данък" - той би ударил компании, базирани в трети държави, които не спазват европейските правила за опазване на околната среда.

Фон дер Лайен обещава да въведе "квоти за баланс на пола в бордовете на компаниите" - политика, предложена от ЕК през 2012 г. Обещава още да даде на Европарламента право на законодателна инициатива, вместо тя да бъде само в ръцете на комисията.

По повод Brexit германката смята, че сегашното споразумение е "най-добрата и единствената възможна сделка за подредено оттегляне". Ако ѝ предложат основателни причини обаче, е склонна членството на Великобритания да бъде удължено след 31 октомври.

Урсула фон дер Лайен трябва да бъде изслушана от ЕП утре сутринта, а вечерта кандидатурата ѝ ще бъде гласувана от евродепутатите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички