Wi-Fi мрежите скоро ще станат 40 пъти по-бързи

Wi-Fi мрежите скоро ще станат 40 пъти по-бързи
Източник: iStock/Guliver

Всички ползваме публични wi-fi мрежи понякога и всички сме се ядосвали, когато връзката се бави, защото много хора са прибегнали до услугите ѝ точно в този момент. Проблемът обаче е напът да се разреши. Холандски студенти са измислили метод с инфрачервени лъчи, който може да увеличи значително скоростта на безжичния интернет, пише Engadged.

Тестовете им показват, че така може да се създаде система от ново поколение, която пренася безжични данни от смартфон или лаптоп с впечатляваща скорост от 40Gbps. За сравнение това е с 40 пъти по-висока стойност от бързия Wi-Fi стандарт, а именно Wi-Fi 802.11ac, при който тази стойност е едва 1Gbps.

Другото предимство на технологията е, че е в състояние да изпраща сигнали едновременно до няколко мобилни устройства.

Новият метод не изисква никакви компоненти, които се движат, тъй като използва олекотени антени, което намалява значително консумацията на енергия. Благодарение на тях инфрачервените лъчи се пренасочват към Wi-Fi клетката под различни ъгли, което не само подобрява сигнала, но и позволява на няколко джаджи да ги използват по едно и също време.

Teхнологията може лесно да се интегрира към сегашната инфраструктура, което би улеснило нейното навлизане в реални продукти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.