Значително забавяне на инфлацията в еврозоната

Значително забавяне на инфлацията в еврозоната
Източник: Thinkstock/Guliver

Годишната инфлация в еврозоната се забави до 1,4% през март, а растежът на основната инфлация - чак до 0,8%, показват данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през март с 1,4% на годишна база след растеж с 1,5% през февруари, отслабвайки обратно до януарското 11-месечно дъно от 1,4% (най-слаба инфлация от април 2018-а) и при очаквания за стабилизация на ниво от 1,5%. По този начин потребителската инфлация продължава да отстъпва далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ за растеж на потребителските цени с малко под 2 на сто.

Отслабването на инфлацията е факт въпреки ускорен растеж на енергийните цени през март до 5,3% от 3,6% през февруари. В същото време обаче цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 1,8% след растеж с 2,3% месец по-рано, докато цените на услугите нараснаха с едва 1,1% след тяхно повишение с 1,4% през февруари.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) пък се забави през март до 11-месечно дъно от едва 0,8% спрямо 1,0% през февруари. Именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.