Бивш шеф на Фед е фаворит за финансов министър на САЩ


Бивш шеф на Фед е фаворит за финансов министър на САЩ
Снимка: Getty Images

2647

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън е основният фаворит за ролята на министър на финансите в администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън, съобщи телевизия Fox Business, позовавайки се на източници от щаба на Байдън.

Йелън е изпреварила другите предполагаеми кандидати – Лейл Брейнард, която е член на Управителния съвет на Фед, както и бившият заместник-председател на Фед Роджър Фъргюсън. Аргументите в нейна подкрепа са предполагаемото предпочитание на банките за нейното назначение, добрите ѝ отношения с прогресивното крило на Демократическата партия и информациите, че нейната кандидатура може да бъде потвърдена с лекота от Сената, който е доминиран от републиканците.

В същото време на Лейл Брейнард се гледа като на човек, който би могъл в бъдеще да наследи на поста настоящия председател на Фед Джером Пауъл и администрацията на Байдън вероятно ще я запази в управленското тяло на Фед главно поради тази причина, обяснява анонимният източник.

С избора на Джанет Йелън за финансов министър на САЩ ще бъде преодоляна 231-годишната бариера между половете и ще бъде поставен опитен икономист и експерт по пазара на труда, натоварен да изведе страната от най-сериозния икономически спад след Голямата депресия.

Този ход, потвърден пред Reuters от съветници в кампанията на Байдън, ще измести фокуса на Министерството на финансите към прогресивни усилия за справяне с нарастващото икономическо неравенство и борба с измененията на климата и далеч от предпандемичния акцент на администрацията на Тръмп върху намаляването на данъците и облекчаването на финансовите регулации.

74-годишната Йелън ще донесе на Байдън десетилетия опит в икономическата политика и е уважавана от Конгреса, международните финансови представители, прогресивните и бизнес интереси. Тя призова за "отваряне на кранчето" на фискалните разходи, за да се съживи икономика, разтърсена от коронавирусната пандемия, и ще бъде първият човек, който през живота си да е оглавявал Министерството на финансите, Федералния резерв и Съвета на икономическите съветници на Белия дом.

Постът обаче ще представи множество нови предизвикателства пред Джанет Йелън, чийто опит в разработването на политики през последните 20 години се концентрира до голяма степен върху паричната, а не върху фискалната политика. От друга страна, това означава много по-голяма политическа роля от тази, която тя изигра по време на дългата си кариера във Фед, институция, който продължава да полага големи усилия, за да се дистанцира от двупартийната политика.

На този етап говорител на преходния екип на Джо Байдън отказа коментар, като самата Джанет Йелън също не коментира, след като беше намерена по телефона от представител на Reuters. 

Йелън влезе в историята през 2014 г., когато стана първата жена, която председателстваше Федералния резерв, след като в продължение на десетилетие беше президент на Фед в Сан Франциско и гуверньор във Фед. Републиканският президент Доналд Тръмп отказа да поднови нейния мандат и през 2018 г. я замени с настоящия председател на Фед Джером Пауъл.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички