Целта на Сърбия: Да стане център за производство на електромобили


Целта на Сърбия: Да стане център за производство на електромобили
Снимка: iStock

11601

Сърбия ще забрани износа на литий от находището в Ядар, тъй като има амбицията да се превърне в европейски център за производство на батерии, електрически автомобили и други продукти, съдържащи литий, заяви премиерът Ана Бърнабич.

Страната има за цел да привлече 1,5 млрд. евро под формата на частни инвестиции чрез проекта Ядар, който съдържа около 10% от световните запаси на литий. "Ще бъде невъзможно да изнасяме от Сърбия литий като суровина, трябва да правим полуготови или крайни продукти (съдържащи литий), за да може икономиката да расте", казва Бърнабич.

Миналия месец сръбското правителство заяви, че световният минен гигант Rio Tinto планира да инвестира общо 450 млн. долара в развитието на проекта за проучване и преработка на литий в Сърбия. Търси се и голям инвеститор за построяването на завод за батерии или електромобили в Лозница.

Находището, открито от геолозите на Rio Tinto през 2004 г. в близост до град Лозница в Западна Сърбия, може ежегодно да осигурява приблизително 55 000 тона литиев карбонат за батерии, както и 160 000 тона борна киселина (ключова cypoвина зa пpoизвoдcтвoтo нa cтъĸлo и тopoвe) и 255 000 тона натриев сулфат като странични продукти.

Находището в Ядар включва 55,2 мегатона, съдържащи литиев оксид с концентрация от 1,68% и борен триоксид с концентрация от 17,9%, както и още 84,1 мегатона предполагаем ресурс от литиев оксид с концентрация от 1,84% и борен триоксид с концентрация 12,6%.

Rіо Тіntо вече e инвecтиpaлa нaд 200 млн. дoлapa зa инжeнepни дeйнocти, пpидoбивaнe нa зeмятa, зaплaти и пoдгoтoвĸa зa cтpoитeлни дeйнocти, paзpeшитeлни и инфpacтpyĸтypa. B мoмeнтa вce oщe се извъpшвaт пpoyчвaния нa нaxoдищeтo, ĸaтo cлeд приключването им eĸcплoaтaциятa щe мoжe дa зaпoчнe в paмĸитe нa 4 гoдини. Автомобилите на бъдещето: Кой двигател е най-добрият?

Център за електромобили

Сръбската държава има огромни амбиции в областта на електромобилите и вече привлича сериозни инвеститори. Японската Nidec Corp. ще вложи 1.9 млрд. долара в нов завод на сръбска земя, където ще се произвеждат мотори за електромобили. Фабриката ще бъде най-големият ѝ хъб в Европа с годишен капацитет между 200 000 и 300 000 двигателя до 2023 г.

През 2019 г. германската ZF Friedrichshafen отвори завод за 160 млн. евро за компоненти като модули, мотори, микропрекъсвачи и платки в Панчево, Северна Сърбия. При пълен капацитет в предприятието ще работят 1000 души. Заводът включва и R&D център, в който очакванията са да работят 100 инженери. Германска компания строи завод за 50 млн. евро в Сърбия

Бъдещето на Източна Европа изглежда все-силно по свързано с електромобилите. Големи производители на батерии като LG Chem и Samsung SDI вече отвориха заводи в региона. Японската Toray Industries трябва започне производство в Унгария до две години. Други азиатски инвеститори също обмислят инвестиции на Стария континент.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички