Доброволчески организации у нас набират средства и материална помощ за Турция и Сирия


Доброволчески организации у нас набират средства и материална помощ за Турция и Сирия
Снимка: Getty Images

4603

Цяла Европа е съпричастна с трагедията сполетяла Турция и Сирия. България е първата страна от ЕС, изпратила помощ натам. Българските граждани също не останаха безучастни. Редица доброволчески организации започнаха кампании за набиране на средства и материална помощ за пострадалите в Турция и Сирия.

Най-добрата помощ е навременната!

На страницата на доброволците за залесяване на гори в цялата страна – Gorata.bg е обявена кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите в Сирия и Турция. Освен средства, могат да се даряват и вещи от първа необходимост – одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали.

"Говорих с десетки хора, за да разбера ситуацията – страшно е, просто ужас неземен, над 2000 (ДВЕ ХИЛЯДИ) разрушени блокове и сгради, само в Турция, десетки хиляди ранени, хиляди загинали, от тях много деца. Милиони на улицата, да, МИЛИОНИ, само Адана и Газиентеп са 4 милиона (2 града само). Страх, безсилие, отчаяние", пише Никола Рахнев от gorata.bg.

„В Сирия е още по-зле, а там и помощ има по-малко, че и 12 години война се води, все едно тя бе малко, че и още ужас, там са също хиляди пострадали, много загинали... Ще опитаме да помогнем и там, говоря вече с хора на място, в Сирия“, пише още в страницата на gorata.bg.

По думите на Никола Рахнев целта е още в сряда първите бус-два да тръгнат към Турция и Сирия! „Най-добрата помощ е навременната!“, казва той.

Капачки за бъдеще

На страницата на кампанията "Капачки за бъдеще" също е обявена кампания за помощ на пострадалите от земетресенията. Трагедията в Турция и Сирия е невъобразима. До момента жертвите са хиляди и се очаква числото да нараства до 20 000-30 000, а ранените са над 50 000 ранени, хиляди сгради са сринати, стотици хиляди са на улицата при ниски температури през деня и през нощта.

"Знаете, че хората зад "Капачки за Бъдеще" за миг не сме спрели да работим за каузата за кувьози, детски линейки и за българските деца и няма да спрем! Продължаваме да работим за петата детска линейка. В същото време, когато се появи бедствие и има хора в нужда, никой не може да ни спре да отделим от личното си време и средства и да подкрепим тези хора с отделна кампания", пишат от "Капачки за бъдеще".

"Стотици хиляди хора в пострадалите държави се нуждаят от одеяла, спални чували, шалтета, палатки, спасително термо фолио, походни легла, възглавници, чаршафи, джобни печки, hand warmer-и, печки за палатки, малки генератори, памперси, превръзки, батерии, фенери", посочват от "Капачки за бъдеще". На страницата им има повече информация как може да се помогне.

Български червен кръст

Българският червен кръст също започна кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция.

Кампанията на БЧК в помощ на пострадалите в Турция може да подкрепим с SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) за всички мобилни оператори. Открита е и специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Други кампании

220 000 лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивския издател Манол Пейков. Вчера във Facebook профила си той отправи призив за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души, като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения.

Пейков има и предложения за организиране на транспорт с бусове и тир. След разговор с посланика ни в Турция става ясно, че хората там имат нужда от ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, външни отоплители на газ, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, спални чували и вътрешно осветление за палатки. Молбата е да не се даряват дрехи.

Пунктът в София е на ул. "Шипка" 23, а в Пловдив е на бул. "Александър Стамболийски" 9.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След мощния трус: Взривен газопровод, градове в руини и цели провинции без ток в Турция (СНИМКИ и ВИДЕО)

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички