ЕС извади Швейцария от списъка на данъчните убежища

ЕС извади Швейцария от списъка на данъчните убежища
Източник: Getty Images/Guliver

Европейският съюз (ЕС) премахна Швейцария и четири други страни от сивия списък на данъчните убежища, предава БГНЕС.

"Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърбия и Швейцария са приложили преди крайния срок всички необходими реформи, за да се съобразят с принципите за добро управление на данъците в ЕС", заявиха 28-те финансови министри на блока.

Сивият списък на ЕС включи Швейцария след неговото учредяване през декември 2017 г. заради неадекватни данъчни закони, но тя изрази ангажимент да го реформира.

Припомняме, че в сивия списък са държави с проблематични данъчни системи, но които са "поели писмени обещания" да коригират законодателството си. Те трябва да изпълнят ангажиментите си в срок от 1 година за развитите държави и 2 г. за развиващите се, като Еврокомисията ще наблюдава изпълнението и ще предлага те да бъдат вадени от него или прехвърляни в черния списък.

Тези държави засега няма да бъдат наказвани и ЕС няма да променя данъчните си режими с тях в очакване да се поправят.

Πpeз 2019 г. мoнитopингът (cивият cпиcъĸ) пpoдължава пo oтнoшeниe нa дpyги 34 дъpжaви. Cĸpинингът e ycъвъpшeнcтвaн, ĸaтo ĸъм нeгo са дoбaвeни пoвeчe зaдължитeлни ĸpитepии зa пpoзpaчнocт. B cлeдвaщия cĸpининг щe бъдaт вĸлючeни и тpи дъpжaви oт гpyпaтa нa Г-20 — Pycия, Meĸcиĸo и Apжeнтинa. Повече по темата тук.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.